Myspa8i merupakan portal panduan mengenai SPA8i.panduan cara mengisi borang, cara membuat semakan juga cara membuat permohonan SPA8.

Breaking

Saturday, 27 October 2018

Kemaskini Borang Permohonan SPA8i Online (SPA8)

SPA8i merupakan sistem permohonan secara online bagi jawatan di dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Pemohona perlulah selalu membuat kemaskini borang permohonan online mereka. Secara kebiasaanya, susur atur permohonan adalah seperti berikut;

Antara cara berkesan untuk anda sebagai pemohon dipanggil mengikuti temuduga adalah dengan kerap mengemaskini permohonan SPA8i anda.

Ini kerana SPA8 mengeluarkan iklan bilakah jawatan tertentu dibuka permohonannya.
Maka, kemaskini jawatan yang mempunyai kekosongan pada akaun SPA anda. Ini akan meningkatkan kemungkinan anda dipanggil mengikut peperiksaan online, temuduga dan mungkin anda akan berjaya mendapat kerja di SPA.
spa8i kemaskini permohonan


Berikut carta aliran bagaimana kemaskini boleh dilakukan:
  1. Pemohon mendaftar akaun baru.
  2. Pemohon mengisi borang SPA8i.
  3. Pemohonan menunggu panggilan dengan membuat semakan panggilan temuduga.
  4. Jika terdapat jawatan yang baru diiklankan, pemohon perlu membuat kemaskini borang.
Kemaskini borang dilakukan sama ada terdapat tawaran terkini daripada pihak SPA ataupun pemohon ingin menukar jawatan yang dipohon. Kemaskini juga dilakukan jika terdapat perubahan pada butir-butir pemohon seperti alamat surat menyurat, keputusan akademik, bakat, dan lain-lain.

Cara Membuat kemaskini SPA8i

Berikut adalah cara membuat kemaskini borang.

  1. Masuk ke salah satu pautan berikut: Server 1, Server 2
  2. Masukkan myid (no kad pengenalan ) dan kata laluan.
  3. Buat kemaskini pada bahagian yang anda inginkan.
  4. Jangan lupa klik butang simpan untuk kemaskini butir diri.
  5. Setelah selesai, tick 'saya setuju' dan klik butang hantar seperti pada gambar di bawah.
cara kemaskini spa8i


12 comments:

  1. Mcm mna nk delete status lama utk dikemaskini dgn sempurna?

    ReplyDelete
  2. Macam mna nak lihat pemohonan yang lepas, contoh pemohonan tahun lepas

    ReplyDelete
  3. Sye pn sama salah bt result spm..nk ubah xbleh ubah dh

    ReplyDelete
  4. mcmmana nk delete maklumat salah...sya try delete tk boleh....lg satu cmne sya punya permohonan tk layak sedangkan sya dh cek kelayakn utk jwtan yg sya pohon tu...

    ReplyDelete
  5. Da byk kli nk kmskiniprmhonan jwtan..tp x dpt..sver rsak ker aper..

    ReplyDelete
  6. macam mana ya nak delete jawatan yang dipohon sebelum nie then tukar jawatan baru ?

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Mcm mana nk delete jawatan yg dipohon tu? Sbb nk pohon jawatan baru

    ReplyDelete
  9. Terima kasih atas perkongsian cara untuk Permohonan SPA8i Online ni. Banyak bantu dan berguna sekali.

    ReplyDelete
  10. Lama tidak kemas kini SPA8i ni tuan. Apa yang lanjut umur 30an masih boleh mendapat tawaran keja kerajaan tak?

    ReplyDelete
  11. Portal spa gov ni kena dikemaskini dan update portal mereka supaya lebih mesra pengguna.

    ReplyDelete